Skip to main content
Economy and Finance

Mikä on euroalue?

Euroalueeseen kuuluvat ne Euroopan unionin jäsenvaltiot, jotka ovat ottaneet euron yhteiseksi rahakseen.

Kaikki EU:n jäsenvaltiot kuuluvat talous- ja rahaliittoon (EMU), ja ne koordinoivat talouspoliittista päätöksentekoaan tukeakseen EU:n taloudellisia tavoitteita. Tietyt jäsenvaltiot ovat edenneet yhdentymisessä pidemmälle ja korvanneet kansalliset valuuttansa yhteisellä rahalla, eurolla. Nämä jäsenvaltiot muodostavat euroalueen.

Kun euro otettiin käyttöön vuonna 1999 ns. tilirahana, euroalueessa oli mukana 11 EU-maata (EU-maita oli tuolloin oli kaikkiaan 15). Kreikka liittyi euroalueeseen vuonna 2001, vuosi ennen käteisen eurorahan käyttöönottoa. Tämän jälkeen euroalueeseen ovat liittyneet myös Slovenia (2007), Kypros ja Malta (2008), Slovakia (2009), Viro (2011), Latvia (2014) ja Liettua (2015). Nykyisin euroalueen muodostaa 19 EU-maata.

Euroalueeseen kuulumattomista EU-maista Tanskalla ja Yhdistyneellä kuningaskunnalla on EU:n perussopimuksen liitteenä olevien pöytäkirjojen mukainen erivapaus (ns. opt-out-lauseke) jättäytyä euroalueen ulkopuolelle, vaikka nämäkin maat voivat myöhemmin halutessaan liittyä mukaan. Ruotsi ei ole vielä täyttänyt euroalueeseen liittymisen edellytyksiä.

Muut euroalueen ulkopuoliset EU-maat liittyivät EU:n jäseneksi vuosina 2004, 2007 ja 2013 eli euron käyttöönoton jälkeen. Ne eivät liittymisen aikaan täyttäneet euroalueeseen liittymisen edellytyksiä, mutta ovat sitoutuneet liittymiseen, kun edellytykset täyttyvät. Toistaiseksi näihin maihin sovelletaan poikkeusta samaan tapaan kuin Ruotsiin.

Andorra, Monaco, San Marino ja Vatikaani ovat ottaneet euron kansalliseksi valuutakseen EU:n kanssa tehtyjen erityisten valuuttasopimusten nojalla ja saavat laskea liikkeeseen rajoitetun määrän omia eurokolikoitaan. Ne eivät kuitenkaan kuulu euroalueeseen, koska ne eivät ole EU:n jäsenvaltioita.

Euroalueen päätöksenteko

Kun maat ottavat euron valuutakseen ja liittyvät euroalueeseen, niiden taloudet yhdentyvät. Tämä taloudellinen yhdentyminen edellyttää asianmukaista hallinnointia, jotta yhteisestä rahasta saataisiin täysi hyöty. Tämän vuoksi euroalue erottuu muista EU-maista talouden hallinnoinnin ja erityisesti raha- ja talouspolitiikan osalta.

  • Euroalueen rahapolitiikasta vastaa riippumaton eurojärjestelmä. Eurojärjestelmä käsittää Euroopan keskuspankin (EKP), jonka toimipaikka on Frankfurtissa (Saksassa), sekä euroalueen jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit. EKP:n neuvosto määrittelee koko euroalueen rahapolitiikan. Se on yhteisestä rahapolitiikasta vastaava viranomainen, jonka ensisijaisena tavoitteena on pitää yllä hintatason vakautta.
  • Euroalueen talouspolitiikka on pitkälti jäsenvaltioiden vastuulla, mutta jäsenvaltioiden hallitusten on koordinoitava talouspolitiikkojaan keskenään, jotta yhteiset vakauteen, kasvuun ja työllisyyteen liittyvät tavoitteet voidaan saavuttaa. Koordinoinnin tukena on useita rakenteita ja välineitä, joista tärkeimpiä on vakaus- ja kasvusopimus. Sopimuksessa on säännöt julkisen talouden kurinalaisuudesta, kuten julkisen talouden alijäämille ja valtionvelalle asetetut rajat, joita kaikkien EU-maiden on noudatettava. Sääntöjen noudattamatta jättämisestä koituu seuraamuksia (taloudellisia tai muita seuraamuksia) kuitenkin vain euroalueen maille.
  • Talouspolitiikan EU-ohjausjakso tarjoaa jokavuotisen kehyksen EU:n taloussääntöjen täytäntöönpanolle.

Mitkä maat kuuluvat euroalueeseen?

Euroalueen maat

Euroalueen ulkopuoliset maat

Opt-out-maat

ItävaltaBulgariaTanska
BelgiaKroatia
KyprosTšekki
ViroUnkari
SuomiPuola
RanskaRomania
SaksaRuotsi
Kreikka
Irlanti
Italia
Latvia
Liettua
Luxemburg
Malta
Alankomaat
Portugali
Slovakia
Slovenia
Espanja

Governing the euro area

By adopting the euro, the economies of the euro-area members become more integrated. This economic integration must be managed properly to realise the full benefits of the single currency. Therefore, the euro area is also distinguished from other parts of the EU by its economic management – in particular, monetary and economic policy-making.

  • Monetary policy in the euro area is in the hands of the independent Eurosystem, comprising the European Central Bank (ECB), which is based in Frankfurt, Germany, and the national central banks of the euro-area Member States. Through its Governing Council, the ECB defines the monetary policy for the whole euro area – a single monetary authority with a single monetary policy and the primary objective to maintain price stability.
  • Within the euro area, economic policy remains largely the responsibility of the Member States, but national governments must coordinate their respective economic policies in order to attain the common objectives of stability, growth and employment. Coordination is achieved through a number of structures and instruments, the Stability and Growth Pact (SGP) being a central one. The SGP contains agreed rules for fiscal discipline, such as limits on government deficits and on national debt, which must be respected by all EU Member States, although only euro-area countries are subject to sanction – financial or otherwise – in the event of non-compliance.
  • Implementation of the EU’s economic governance is organised annually in a cycle, known as the European Semester.

Who’s already in?

Euro-area Member StatesNon-euro area Member StatesMember State with an opt-out
AustriaBulgariaDenmark
BelgiumCzechia 
CroatiaHungary 
CyprusPoland 
EstoniaRomania 
FinlandSweden 
France  
Germany  
Greece  
Ireland  
Italy  
Latvia  
Lithuania  
Luxembourg  
Malta  
Netherlands  
Portugal  
Slovakia  
Slovenia  
Spain